Oříšková a semínková mléka

Sojové mléko jako náhradu toho kravského zná každý. Zběhlejší vegani objevili už také mléko rýžové a ovesné. Každé má trochu odlišnou chuť, ale do snídaňových musli či koktejlů jsou vynikající všechna a je dobré je střídat. Nebo si každý najde své oblíbené. Nejpodobnější tomu kravskému je mléko sojové. Nemá žádnou výraznější příchuť a není čiré, takže se nejlépe hodí do bramborové kaše či pudinku. Jak už jsme si ale řekli ve článku o sóje, není dobré to s ní přehánět a i mléka bychom měli používat i jiná než stále jen to sojové. Běžně k sehnání jsou výše uvedené druhy, v lépe zásobených obchodech se zdravou výživou můžete koupit také mléko mandlové, lískooříškové, amarantové, quinoové, kokosové a další. Tyto druhy jsou už ale podstatně finančně náročnější. V průměru se pohybují kolem 60-70Kč za litr, což je už celkem dost.

Máme pro Vás však řešení, jak si dopřát tato lahodná a nutričně bohatá mlíčka, aniž by tím trpěla Vaše peněženka. Můžete si ho vyrobit sami doma! Nemusíte mít speciální přístroj, postačí Vám výkonnější stolní mixér a trocha zručnosti.

Jak tedy na to?

1 litr, příprava 15 minut + 8 hodin máčení

  • 1 šálek oříšků či semínek (mandle, vlašské, lískové, slunečnicová semínka, konopná, mák,..)
  • 1 litr filtrované vody (můžete použít i z vodovodu, pokud máte kvalitní)

Semínka či oříšky odměříme do misky a zalijeme vodou, aby byla zcela ponořená. Necháme v ledničce bobtnat 8 hodin (ideálně přes noc). Poté vodu slijeme a vložíme do mixéru společně s 1 litrem čerstvé vody. Pokud chcete mléko mírně sladké, přidejte 7 datlí. Mixujeme na nejvyšší obrátky 3 minuty. Mezitím si připravíme nádobu s širokým hrdlem a plátýnko přes které budeme mléko cedit. Moje improvizační a však velice efektivní technika je za použití plastové dózy z Ikey o objemu 1,5 litru, vysoká, hranatá. Místo plátýnka používám čistou ponožku, kterou lemem zaklesnu přes okraje nádoby (díky tomu, že je hranatá, tak to dobře drží) a ještě pojistím pevnou gumičkou. Mléko pomalu lijte přes plátýnko (ponožku) do nádoby dokud nevyprázdníte obsah mixéru. Opatrně pak uvolním gumičku a ponožku sundám, chytnu jednou rukou nahoře, aby obsah nevytékal a druhou rukou důkladně vyždímám zbytky mléka. Prostě takové dojení 🙂 Pokud nemáte v plánu používat mléko na přípravu slaných jídel, můžete ho dochutit sladidlem či vanilkou nebo skořicí dle libosti. Vualá! Lahodné mlíčko je na světě!

V lednici Vám vydrží maximálně 3 dny, rychle kysne. To je však známka jeho kvality a čerstvosti, oproti mlékům kupovaným, která Vám sice vydrží až dva týdny, ale protože jsou pasterizovaná, tedy tepelně upravená, což jim značně ubírá na hodnotě. Čerstvé domácí mléko, které není tepelně upravené, obsahuje značně množství vápníku a dalších minerálů a vitamínů v nezměněné podobě. Je tedy ideální především do koktejlů a musli. Na vaření postačí sojové či ovesné.

O autorovi

Kateřina Blažčíková

Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.