Kešu-mozzarella

V minulém týdnu jsme uvedli recept na italský chléb s olivami a sušenými rajčaty. Včera jste si mohli přečíst o prospěšnosti čerstvých bylinek. Jednou z nic byla bazalka. A dnes tu máme mozzarellu z čistě rostlinných ingrediencí. Zkuste tyhle tři věci poskládat dohromady a zažijete hotovou symfonii!

Recept je v celku jednoduchý a jeho příprava vám nezabere příliš času. Výsledek je nepřekonatelný. Dost možná byste tuhle mozzarellu mohli vydávat za mléčný originál a nikdo by to nepoznal. Vyzkoušejte a přesvědčte se sami. 😉

Příprava 10 minut, kysnutí 24 hodin, chladnutí 3 hodiny

  • 140g natural kešu oříšků
  • 200g bílého sojového jogurtu
  • 2,5 dl vody
  • 1 čl soli
  • 4 PL bramborového škrobu
  • 1 PL agarového prášku​

Kešu oříšky, jogurt a 1,5 dl vody umixujeme v misce dohladka. Směs přiklopenou talířkem necháme při pokojové teplotě kysnout 24 hodin. Druhý den přidáme sůl a bramborový škrob. Důkladně promícháme metličkou.

Připravíme si větší mísu s ledovou vodou, případně i s několika kostkami ledu. V hrnci promícháme 1dl vody s agarovým práškem, přiklopíme a přivedeme k varu. Povaříme 2 minuty a pak začneme vmíchávat připravenou kešu-jogurtovou směs. Za stálého míchání vaříme cca 4-6 minut, dokud směs není hustá a tažná. Menší naběračku namáčíme do vody, poté s ní nabereme směs a vhodíme do mísy s ledovou vodou. V ideálním případě by měly mít kousky tvar kuliček nebo aspoň takových nějakých podobných bobánků 🙂 Když tímto způsobem přendáme do mísy s vodou všechnu uvařenou hmotu, vložíme mísu do lednice a necháme tuhnout ještě 3 hodiny. Poté kuličky vyjmeme z vody a přendáme do suché misky.

Krájíme na plátky a podáváme se světlým pečivem, rajčátky, bazalkou nebo bazalkovým pestem, sušenými rajčaty, olivami, olivovým olejem a vším, co máte rádi a zavání to taliánskem.

Nutriční hodnoty – 100 g

Energetická hodnota Kj / Kcal

Bílkoviny (g) 

Sacharidy (g)

Tuky (g)

728 / 173

5

10

12

Původní recept naleznete ZDE.

Zanechte komentář: