Domácí rostlinné máslo

Jak jsme si řekli v nedávném článku "Nebojte se tuků" – není tuk jako tuk. Tuk jako nutriční látka je nezastupitelný v našem jídelníčku, ale měli bychom velmi pečlivě vybírat v jaké podobě se na našem talíři bude objevovat.

Pokud se snažíte přijímat opravdu jen ty dobré tuky jako je avokádo, oříšky, olivy a v malé míře rostlinné oleje do salátu, děláte moc dobře. A máme pro Vás malou odměnu! Nemusíte už truchlit po čerstvém chlebu namazaném máslem s rajčetem a solí, ani rohlík s máslem a džem s horkým kakaem k snídani nemusí být zapomenutou historií. Nedůvěřujte pochybným margarínům, které se tváří zdravě a chutnají po umělé hmotě. Udělejte si domácí rostlinné máslo, které si můžete dopřát s chutí a bez výčitek. Samozřejmě ale jen v přiměřeném množství. Navíc jeho výrobu hravě zvládne i malé dítě.

1 Sklenička, příprava 10 minut

  • ​200ml kokosového oleje
  • 25 ml olivového oleje
  • 25 ml slunečnicového oleje
  • 20 ml ovesné smetany
  • 1/2 čl soli
  • 1/4 čl kurkumy
  • miska ledu

Připravíme si skleněnou uzavíratelnou nádobku. Praktičtější bude nižší s širokým hrdlem. Do této nádobky dáme kokosový olej a necháme na topení nebo ve vodní lázni rozehřát. Poté ho přelijeme do mixéru a přidáme i ostatní ingredience kromě ledu. V mixéru vše dobře prošleháme, aby vznikla homogenní směs. Mezitím si připravíme plnou misku ledu, která musí být větší než sklenička na máslo. Do ledu vložíme skleněnou nádobku a vlijeme do ní směs z mixéru. Ihned začneme míchat lžičkou a čekáme, až začne tuhnout. Je třeba rychlého zchlazení, aby se složky neoddělily. Když je máslo už téměř tuhé a dobře promíchané, nádobku uzavřeme a vložíme na půl hodiny do mrazáku. Poté uchováváme v ledničce, kde nám vydrží minimálně měsíc. Používat ho můžete jako běžné máslo, ale doporučuji spíše pro studenou kuchyni.

Poznámka: Čím kvalitnější základové oleje použijete, tím lépe. Měly by být za studena lisované, nejlépe z ekologického zemědělství. Počítejte s tím, že díky kokosovému oleji bude mít máslo lehce exotickou vůni, ale v chuti se to pak už nijak výrazně neprojevuje. A pokud máte rádi kokos, bude Vám to jedině příjemné :-)​

14 komentářů

Zanechte komentář: