Tiramisu – kávové a malinové

Kdo by neznal tu slastnou kombinaci hořké kávy, jemného piškotu a smetanového mascarpone. Pizza není jediný geniální vynález, na který Italové přišli. Tenhle vynikající dezert je jako nebe. Avšak jen pokud je opravdu poctivý. Ty naše české šlehačkové náhražky z levných cukráren se můžou jít zahrabat.

Ovšem, jak už to u těch nejvýbornějších dezertů bývá, většinou obsahují mléko, vejce, cukr a bílou mouku. A bohužel, ani tiramisu není v tomhle ohledu žádnou výjimkou. Takže nic zdravého.

Já jsem pro vás ale vynalezla opět úžasnou alternativu. Z mého hlediska je tahle rostlinná verze ještě lahodnější než originál. A to už je hodně troufalé tvrzení! Ale až vyzkoušíte, tak pochopíte ;-​)

Není sice až tak dietní, ale pro nějaký odměňovací a relaxační den je tahle sladká dobrůtka jako stvořená! Rozplývá se na jazyku…mmmmm….

Pro letní dny, anebo naopak zimní vzpomínku na horké léto se hodí i odlehčená ovocná verze s malinami. Chutná také božsky. Pokud se stejně jako já nemůžete rozhodnout, na kterou variantu máte větší chuť, udělejte tiramisu napůl. Práci navíc si tím vůbec nepřiděláte​ 😉

Příprava 30 minut – 45 minut (+ pečení)

Piškot

  • ​2 balení (250g) bezvaječných cukrářských piškotů/pečený piškotový korpus *
  • * Výborné špaldové cukrářské piškoty v bio kvalitě mají v Dm drogerii. Obsahují trochu vajíčka, ale jestli to dokážete oželet, tak je mohu doporučit. Pro jednou ta troška nevadí 😉

Krém

  • 1/3 hrnku hodně silné kávy
  • 4 PL amareta (oblíbeného likéru)
  • 1 lžíce 100% kakaa
  • 1 lžíce instantní obilné kávy X 500g mražených malin

Originál kakaové

Na dno obdélníkové nádoby, nejlépe skleněného pekáčku, rozložíme první polovinu piškotů/korpusu (použijeme nádobu, ve které jsme korpus pekli). Uvařenou kávu smícháme s amaretem (likérem) a polovinou této směsi pocákáme korpus. Na korpus navrstvíme ½ krému. Ten připravíme tak, že dohladka rozmixujeme všechny ingredience. Stěrkou ho důkladně rozetřeme.

Znovu dáme piškoty/korpus a celé opakujeme. Smícháme kakao s obilnou kávou a dáme do čajového sítka. Navrch krém celý poprášíme touto směsí.

Tiramisu dáme odležet do lednice nejlépe na 24 hodin, aby byl výsledek přesně takový, jaký má být. Já vím, to čekání je nekonečné, ale stojí to za to 😉 !

Malinové

Maliny dáme na několik hodin rozmrznout v misce při pokojové teplotě. Na dno obdélníkové nádoby, nejlépe skleněného pekáčku, rozložíme první polovinu piškotů/korpusu (použijeme nádobu, ve které jsme korpus pekli). Po rozmrznutí pustí maliny šťávu, tu si slijeme. ½ šťávy pocákáme korpus. Na korpus navrstvíme ½ krému, který připravíme tak, že dohladka rozmixujeme všechny ingredience. Stěrkou ho důkladně rozetřeme. Na krém rozprostřeme ½ malin.

Znovu dáme piškoty/korpus a celé opakujeme, až skončíme zase malinovou vrstvou.

Tiramisu dáme odležet do lednice nejlépe na 24 hodin, aby byl výsledek přesně takový, jaký má být. Já vím, to čekání je nekonečné, ale stojí to za to 😉 !

4 komentářů

Zanechte komentář: