• Domů  / 
  • Dezerty
  •  /  Růžové řezy s malinami a kakaovým krémem

Růžové řezy s malinami a kakaovým krémem

Podle mě není nic krásnějšího, než barevné jídlo. Jak se říká, jí se i očima. A když dobrota, která je před vámi na talíři, září krásnými pestrými barvami, hned se do ní zakousnete s mnohem větší chutí. Ale tuhle službu nemusejí nutně vykonávat umělá barviva. Existuje spousta zdravých potravin, které obsahují svá přirozená přírodní barviva, a s jejich pomocí vykouzlíte hotová mistrovská díla! Jednou z takových potravin je červená řepa, která má nádhernou červeno-růžovou barvu, kterou předá čemukoli, do čeho jí přidáte.

Červená řepa není nikterak populární zelenina. Obzvláště ne u dětí. Je to škoda, protože obsahuje mnoho cenných látek. Viz článek o červené řepě. Ale když z ní uděláte slaďoučkou a voňavou buchtu ještě s čokoládovým krémem doplněnou sladko-kyselou aromatickou marmeládou,… Která bude navíc zářit nádhernou sytě růžovou barvou, nemusíte vůbec nikomu říkat, jaká je hlavní surovina, ze které jste tento zázrak vytvořili 🙂

Porcí 8, příprava 20 minut, pečení 35 minut

Piškot

  • 450g červené řepy (1 velká)
  • 280g celozrnné špaldové mouky
  • 200ml mandlového nebo sójového mléka
  • 1 Pl červeného balzamico octu
  • 50g medu
  • ​35 kapek vanilkové stévie (nebo dalších 50g medu)
  • 30g kokosového oleje
  • 1/2 čl soli
  • 2 čl skořice
  • 1 PL kypřícího prášku
  • 60g malinové marmelády (doporučuji Alnatura soft)

Krém

Řepu oloupeme, nakrájíme na kostky a podusíme v páře do měkka. Mezitím si smícháme v jedné misce všechny suché ingredience na korpus a v druhé mléko s octem. Necháme 5 minut odstát a přidáme zbylé tekuté ingredience na piškot. K tekutým ingrediencím nakonec přidáme uvařenou řepu a důkladně vše rozmixujeme.Předehřejeme si troubu na 190 stupňů a smícháme dohromady obsah obou misek. Dobře promícháme a vlijeme do pekáčku vyloženého pečícím papírem (cca 10x20cm).

Pekáček vložíme do trouby a pečeme 30-40 minut. Zkontrolujeme špejlí. Ale piškot zůstane stejně vlhčí i po upečení, takže s tím počítejte. Jestli už je hotový jistě poznáte, když začne zlátnout na povrchu.

Jakmile bude piškot hotový, vyndejte ho z trouby a nechte při pokojové teplotě pomalu vychladnout. Mezitím si připravte krém.

Kokosový olej rozpusťte ve vodní lázni. Následně ho rozmixujte s hedvábným tofu a dalšími ingrediencemi na krém kromě kakaových bobů. Ty vmíchejte až nakonec. Krém nechte přikrytý při pokojové teplotě, aby neztuhl a neoschnul.

Až bude piškot minimálně mírně vlažný, spíš úplně vychladlý, potřete ho marmeládou a přes ni rozetřete kakaový krém. Lépe se vám bude roztírat, když necháte marmeládu nejprve trochu oschnout, třeba 2 hodiny. Ale není to nutné, já natírala kakaový krém hned.

Celý hotový výtvor přendejte do lednice a nechte aspoň 5 hodin vytuhnout a odležet. Následně ho rozkrájejte na osm dílů a vesele hodujte 😉

Nutriční hodnoty – 1 ks (140 g)

Energetická hodnota Kj / Kcal

Bílkoviny (g) 

Sacharidy (g)

Tuky (g)

1239 / 295

9

40

11

O autorovi

Kateřina Blažčíková

Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.