Polentový koláč s mákem a švestkami

Zbyly vám doma švestky a nevíte co s nimi? Přiznám se, že byť ovoce miluju a většinou ho mám nejraději v čerstvém stavu, švestky u mě tvoří výjimku. Čerstvé nijak nevyhledávám ani, když jsou v sezóně. Ale na koláči, v nákypu, v knedlících nebo ve formě povidel… To už je jiná 🙂

Zbožňuju tu typickou sladkokyselou chuť, kterou dodají všem dezertům a moučníkům.

Doma se nám nějak nahromadily a já nevěděla co s nimi. Tak bylo vymyslet recept přímo nutnost. Jenže byla sobota, venku bylo celý den krásně a mě se nic nechtělo dělat.

Ještě že mám tu troubu, která udělá leccos za mě. A tak jsem udělala jen "šup, hop", naházela jsem něco do pekáčku, předala práci troubě a šla si užívat sobotní odpoledne.

A za chvilku už jsme měli celý dům provoněný božským dezertem, který skvěle symbolizuje právě babí léto. Mňam Mňam​ 🙂

8 porcí, příprava 10 minut, pečení 1 hodina

  • 200 g kukuřičné polenty
  • 50g máku
  • 40g rozinek
  • 500 ml mandlového mléka (nebo které máte zrovna doma)
  • 600 ml vody
  • 1 čl vanilky (nebo jeden vanilkový cukr)
  • 60 kapek stevie (nebo jiné sladidlo dle libosti)
  • 300 g vypeckovaných švestek
  • skořice a med na dozdobení

Předehřejeme troubu na 180. Smícháme rozinky, mák, suchou polentu a nasypeme do pekáčku. Rozprostřeme po dně do stejnoměrné vrstvy. Mléko smícháme s vodou, osladíme a přidáme vanilku. V kastrůlku přivedeme k varu.

Švestky rozkrájíme na čtvrtinky. Když je tekutina v kastrůlku horká, nalijeme jí pomalu, opatrně a rovnoměrně do pekáčku. Nakonec vhodíme do mléčné vody švestky a navrstvíme je také rovnoměrně po celém pekáčku. Vložíme do trouby a necháme péct. V průběhu občas zkontrolujeme. Že je koláč hotový, poznáme tak, že nasaje všechnu tekutinu a na povrchu zezlátne.

Teď už ho jen nechat vychladnout a pak ještě nejlépe vychladit v lednici. Na závěr ho na talířcích můžete posypat skořicí, pokapat medem, nebo oblíbeným sirupem.

Nutriční hodnoty – 1 ks (160 g)

Energetická hodnota Kj / Kcal

Bílkoviny (g) 

Sacharidy (g)

Tuky (g)

732 / 174

4,3

28

4,8

O autorovi

Kateřina Blažčíková

Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.

  • Kacka napsal:

    Kačí chystám se na něj jen bych potřebovala vedět, jaký je rozměr pekáčku?

  • Amálie napsal:

    ahojky co zanmena 60k stevie prosim?:)


  • >