• Domů  / 
  • Dezerty
  •  /  Nejsnadnější rýžový nákyp s ovocem

Nejsnadnější rýžový nákyp s ovocem

Miluju recepty, které jsou jednoduché. Když vám příprava jídla zabere jen pár minut a výsledek je pak monumentální, máte z toho o to větší radost 🙂

Spousta lidí se mě ptá, jak všechno stíhám. Že to prý vypadá, že musím v kuchyni trávit několik hodin denně. Ale nenechte se zmást! Když víte, jak na to, zabere vám příprava jídla jen pár desítek minut (někdy ani to ne) a přitom si skvěle pochutnáte a dodáte tělu opravdové živiny.

Tenhle nákyp je toho skvělým případem. Také se mi na něm velmi líbí, že nepoužijete vůbec žádné sladidlo a přitom je slaďoučký jako polibek 🙂 Nemusíte se vůbec bát, že by to nebylo sladké. Já sladím dost a i pro mě to bylo akorát. Rýžové mléko a ovoce dezertu dodá krásnou přírodní sladkost.

A obsahuje jen stopové množství jakéhokoli tuku! Takže je vhodný i pro ty, co si hlídají linii 😉

Nepotřebujete spoustu speciálních ingrediencí ani postupovat podle složitých instrukcí. Když se budete držet tohoto jednoduchého návodu, zvládne ho i malé dítě. A výsledek je……!!

No posuďte sami 😉

Porcí 12, příprava 10 minut, pečení 50 minut

  • 250g sushi rýže
  • 1 litr rýžového mléka
  • 50g rozinek
  • 15g goji
  • 1 čl skořice
  • 1 čl vanilky
  • 2 zralé banány
  • 2 menší jablíčka

Troubu předehřejeme na 180° (konečně jsem na klávesnici našla, kde se dělá ten stupeň 🙂 ).

Vezmeme středně velký pekáček (cca 20x10cm). Já mám nejlepší zkušenost se skleněným. Vysypeme do něj rýži, rozinky, goji, koření a lžící promísíme. Rozprostřeme rovnoměrně tuhle směs po celém dnu.

A nyní do pekáčku rovnoměrně a pomalu vlijeme celou krabici rýžového mléka.

Jablka oloupeme, nakrájíme na tenké měsíčky. Banány také oloupeme a nakrájíme na kolečka. Kousky ovoce rovnoměrně rozprostřeme do pekáčku. Nic si z toho nedělejte, že vám tam budou tak nedbale plavat 😉

Nyní opatrně přeneseme pekáček do trouby, abychom mléko nerozlili. (Tuhle část ještě nemám vychytanou. Vždycky pak vytírám zalepenou podlahu :-))

Pečeme 50 minut, dokud rýže neabsorbuje všechnu tekutinu. Nedivte se, že bude nákyp měkký a nesoudržný. Je třeba nechat ho zcela vychladnout. Nejlépe při pokojové teplotě a pak i v lednici. Pak krásně ztuhne a bude se vám hezky porcovat.

Nutriční hodnoty – 1 ks

Energetická hodnota Kj / Kcal

Bílkoviny (g) 

Sacharidy (g)

Tuky (g)

492 / 117

1,9

26,9

0,3

13 komentářů

Zanechte komentář: