• Domů  / 
  • Dezerty
  •  /  Božský makový dort se šlehačkovým krémem

Božský makový dort se šlehačkovým krémem

Milovníci máku nastražte uši! Výtečný a lehký dort, téměř bez tuku. Bohatý na vápník a díky celozrnné mouce plný vlákniny. A ta krémová šlehačka Vás dostane! Je mnohem lepší než klasické máslové krémy, také zdravější a s nižším obsahem tuku. S korpusem jsem se inspirovala z receptu na klasický makovník, jen jsem vynechala těch 6 vajec 😀 a úplně tuk. Byl to pokus, protože jsem měla už všechno zamíchané na těsto a najednou jsem zjistila, že doma nemáme ani kapku oleje. Ale díky jogurtu, vydatnému sirupu a olejnatosti máku byl korpus báječný i bez oleje a ani příště už ho tam dávat nebudu – skvělý objev. U nás doma se dortík moc neohřál 🙂

Porcí 8, příprava 30 minut, pečení 40 minut, chladnutí a tuhnutí 8 hodin

Korpus

  • ​100ml ovesného mléka (nebo jiné rostlinné)
  • 250g sojové jogurtu (nejlépe Provamel)
  • 250g kukuřičného sirupu
  • 200g mletého máku
  • 1 hrst rozinek
  • 240g celozrnné pšeničné mouky
  • 2čl prášku do pečiva

Šlehačka*

  • 1/2 hrnku kešu natural předem namočených 5 hodin ve vodě (množství v suchém stavu)
  • 1/3 hrnku kokosového mléka
  • 1/2 hrnku ovesné smetany
  • 1/2 hrnku mandlového mléka (nebo jiného rostlinného)
  • 1 čl agarového prášku
  • 4 sáčky vanilkového cukru
  • 2 PL agave sirupu (či jiného sladidla)
  • 5 kapek stevie (není nutné)
  • meruňkový džem
  • 2 čl skořice

Troubu předehřejeme na 160. Smícháme si mouku s kypřícím práškem v jedné míse a v druhé zbývající ingredience na korpus. Vše pak důkladně promícháme a vlijeme do předem vymazané a vysypané formy na dort, nebo vyložené pečícím papírem. Pečeme cca 40 minut, zkontrolujeme špejlí. Je možné, že Vám korpus na povrchu popraská, ale z toho si vrásky nedělejte, stejně se to přikryje šlehačkou. Po upečení nechte dort důkladně vychladnout.

Mezitím, si připravte šlehačku. V mixéru dohladka umixujte kešu, smetanu a kokosové mléko. Kokosové mléko použijte za pokojové teploty a protřepte, aby se Vám neseparovala voda nebo tuková část. V kastrůlku přiveďte k varu půl hrnku mléka s vanilkovým cukrem, když začne bublat, přidejte agar a metličkou rozmíchejte, aby se rozpustil. Povařte 3 minuty a poté vlijte do směsi v mixéru, kterou máte přitom zapnutou, aby se agar hned zapracoval. Přidejte ještě stevii a agave sirup, zase mixér zavřete a mixujte další minutu. Poté přelijte do mísy a dejte na do lednice, než zchladne korpus. Po uplynulé době vyndejte a prošlehejte šlehačem několik minut, aby byl krém hezky nadýchaný. Pokud byste to trochu přehnali s agarem, přilijte trošku ovesné smetany.

Vychladlý korpus opatrně rozřízněte podélně, aby Vám vznikly dva tenčí. Spodní potřete hojně džemem, navrstvěte polovinu šlehačky a posypte lžičkou skořice. Na to položte horní část korpusu, potřete džemem a pokryjte druhým dílem šlehačky (uhlazujte stěrkou nebo si můžete vyhrát se zdobítkem). Posypte lžičkou skořice a nechtě ještě minimálně 3 hodiny odpočinout v lednici.

Dobrou chuť a pozor na boule za ušima :-)​

* Šlehačka je z mého oblíbeného webu veganotic.blogspot.cz, původní recept ZDE.​

O autorovi

Kateřina Blažčíková

Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.

  • lucinka775s napsal:

    Já ho dnes pekla, ale bohužel mi korpus nevyběhl..Je pravda, že korpus jsem dělala z obyč.jogurtu a místo sirupu jsem použila med… 😕 krém je fantastický !!! 😛

    • Katy B. napsal:

      To je škoda. Ono občas opravdu stačí pozměnit jen trochu ingredience a výsledek je jiný. V tom mléčnéM jogurtu problém nevidím, ale med je řidší než kukuřičný sirup. Tak aspoň, že krém se povedl. Ten si určitě uplatnení najde 😉

  • sára napsal:

    Ahojky, mohla bych dát obyčejný jogurt? Díky 😉

  • Kristýna P. napsal:

    Mohla bych smetanu nahradit dalším kokosovým mlékem? A dal by se kukuřičný sirup suplovat javorovým? Díky.. P.S.: vypadá o famózně!

    • Katy B. napsal:

      Myslím, že když budete tyto ingredience nahrazovat, nebude výsledek stejný. Ale nezkoušela jsem, tak to nemůžu zaručit.

  • Helen napsal:

    Delala jsem presne podle receptu, krem pred agarem mel kozistenci hustsiho mleka, po agaru, chlazeni a slehani asi jako hustsi podmasli, ale pouzitelne to teda nebylo:-( tak nevim, kde udelali inzenyri chybu.


  • >