• Domů  / 
  • Recepty
  •  /  Makovo-jablečný celozrnný štrůdl pro lenochy, co chtějí mlsat zdravě

Makovo-jablečný celozrnný štrůdl pro lenochy, co chtějí mlsat zdravě

Hotový raz dva! Takže lenost už není důvodem, abyste si nemohli vychutnávat zdravé dobroty. A co si budeme povídat, domácí chutná vždycky nejlépe a v zimně ke kafíčku nebo horkému čaji je tenhle celozrnný štrůdlík s jablečno-makovou náplní a vůní skořice jako pohlazení po duši...

5 porcí, příprava 20 minut, pečení 30 minut

Korpus

  • 1 balení celozrnného listového těsta Zrnko z Globusu

  • 1 velké jablko

  • 70g máku

  • 1 čl skořice

  • 2 Pl sirupu/medu (můžete použít palčinkový bezkalorický jako já, pokud si hlídáte kalorie)

Celozrnné listové těsto od značky Zrnko je pro mě objev roku! Listové těsto miluju a všechno z něj, ale vždycky to pro mě bylo spíš něco nezdravého. Když je nyní veganské, z celozrnné mouky a kokosového oleje, tak si ho už nemusíš dovolovat pouze svátečně 😉 Pracuje se s ním krásně a chutná taky skvěle! Tak jdeme na náš štrůdl 😉


Na obalu píšou, že ho máte nechat povolit při pokojové teplotě. Mě se s ním naopak nejlépe pracovalo, když bylo úplně ztuhlé z lednice. Během válení vám povolí, ale zase nerozměkne moc, aby se nelepilo a nepotrhalo. To je moje zkušenost.


Troubu si rozehřejme na 200 stupňů. Nejprve si nameleme mák, já to dělám v sekáčku. Promícháme ho se sirupem, aby nám vznikla homogenní roztíratelná pasta. Jablko oloupeme a nakrouháme na plátky.

Těsto rozválíme ne tenký obdélník rovnou na plechu vyloženém pečícím papírem. Po celé ploše (kromě 2 cm okrajů po všech stranách) rozetřeme rovnoměrně makovou náplň. Kdyby se vám zdála hodně tuhá, přimíchejte 1 lžíci vody nebo mléka. Přes náplň rozprostřeme 2/3 jablek a poslední 1/3 navrstvíme do spodní třetiny těsta a celé zasypeme skořicí.

Co nejvíc na těsto závin smotáme a zalepíme spoje a roky šišky. Můžeme ještě celý závin potřít rozpuštěným kokosovým olejem (neděla la jsem). A šup s ním do trouby! Pečeme 30 min., aby krásně zezlátnul a jablka uvnitř se propekla a zesládla.

Hotový štrůdl necháme zchladnout a pak krájíme. Na talířku ho můžete posypat práškovou stévií nebo sukralózou. Sladký je ale sám o sobě dost. Záleží na vaší chuti 😉

Napište, jak se vám povedl a jak jste si pochutnali! Těším se na vaše ohlasy 😉

Nutriční hodnoty – 100g

Energetická hodnota Kj / Kcal

Bílkoviny (g) 

Sacharidy (g)

Tuky (g)

1142 / 272

5,8

29,5

15,1

O autorovi

Kateřina Blažčíková

Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.


>