Ledové raw brownies

Chutě na sladké má aspoň občas skoro každý z nás. Čokoládu nebo zmrzlinu často používáme místo antidepresiv nebo jen pro zlepšení nálady. Na tom by nebylo nic až tak špatného, kdyby tyhle sladké pochoutky neobsahovaly velké množství cukru a ztuženého tuku.

Ale co kdybyste si mohli nějakou takovou sladkou dobrotu dopřát bez výčitek a bez dopadu na vaše zdraví? Kdyby dokonce prospívala vašemu zdraví a zároveň uspokojila chuťové pohárky a smysly? Ano! To je možné!

Ledové brownies je jako zdravá ledová čokoláda, která se rozpouští na jazyku a ještě vám mezi zuby křupou kousky mandlí. Můžete si takovou dobrůtku snadno udělat doma a pochutnat si na ní, kdykoli dostanete chuť. Její příprava je jednoduchá a nezabere mnoho času.

Díky tomu, že jsou všechny ingredience celistvé a tepelně neupravené obsahuje přirozeně se vyskytující cukry, které vám dodají energii, ale nezacloumají s hladinou cukru v krvi. Je také bohaté na minerály a zdravé tuky.

No těch důvodů, proč si ho udělat už je celkem dost, tak pojďme konečně na to 😉

10ks, příprava 20 minut, tuhnutí 1 hodina

Datle rozmixujeme na pastu, 2/3 mandlí a 2/3 vloček rozemeleme na mouku a smícháme s 30g kakaa, zbytkem vloček a zbytkem mandlí, které předem na hrubo nasekáme. Sypkou směs rozmícháme s datlovou pastou a uhněteme těsto. Vzniklou hmotu vtlačíme do obdélníkové formy cca 10×20 cm vyložené pečícím papírem.

Nyní si připravíme druhou vrstvu. Smícháme kakaový prášek se zbytkem kakaa, rozmixujeme banány s 50 ml vody a opět smícháme suchou a tekutou směs dohromady. Vznikne nám řidší pasta, kterou rozetřeme na připravenou krustu do formy.

Celou formu přikryjeme folií a dáme na hodinu do mrazáku. Až uplyne tato doba, vyndáme formu z mrazáku a nakrájíme brownies na 10 obdélníčků.

Můžeme ho jíst ihned anebo skladovat v mrazáku v uzavřené nádobě a vždy před konzumací nechat jen 5 minut při pokojové teplotě povolit.

Nutriční hodnoty – 1 ks (70 g)

Energetická hodnota Kj / Kcal

Bílkoviny (g) 

Sacharidy (g)

Tuky (g)

861 / 205

9

30

7

O autorovi

Kateřina Blažčíková

Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.

  • Kristýna Plečková napsal:

    Dobrý den, klávesnici mám celou poslintanou, ale doma jenom obyčejný protein? Mohu ho použít nebo musí být rýžový?

  • Andy Javorská napsal:

    Ahoj Katy,tak jsem vyzkoušela recept a brownies je dobré,jen mi vadí ta chuť syrových vloček.Nerozmixovala jsem je teda úplně na prach,možná proto,ale příště bych dělala z povařených vloček. Až tyto dojím-mám to na dvacet dílků :), tak určo vyzkouším i z jiné obiloviny,ale už předem uvařené 🙂

  • Andy Javorská napsal:

    Dobrý den,tak jsem zkusila brownies a myslím,že se povedlo.Jen ta chuť syrových vloček mi vadí. Nemají se povařit? Směs nechám rozmrazit a povařím.Jen už nebudu moct znova zamrazit,ztratí se spoustu vitamínů-kdybych vařila jen vločky předem,tak ne a přidám jogurty milko a budu mít na sváču na několikrát,aby se snížila kalorická hodnota.Příště určitě vyzkouším i z jiné obiloviny,asi jáhel,ale předem povařených:)

    • Katy B. napsal:

      Vařené vločky se do tohohle receptu určitě nehodí, ani jiné vařené obiloviny. To budeš mít místo brownies cihlu :-). Mě jejich chuť nijak nevadila, naopak. Místo nich můžeš zkusit rozemleté oříšky.

  • AnetaGoesYummi napsal:

    Práve som dorobila tieto brownies, už sú v mrazničke. Musela som ale trochu improvizovať, pretože v recepte sú dve nezrovnalosti:
    1. V zozname ingrediencií je ryžový proteín. Potom sa už ale ďalej v recepte nespomína. Kam ho mám pridať?
    2. Čo znamená veta „Smícháme kakaový prášek se zbytkem kakaa“? Aké kakao s akým kakaom?

    Vopred ďakujem za odpoveď.
    Aneta


  • >