Jáhlovo-rýžový andělský nákyp

Obilné nákypy s ovocem mám moc ráda. Jsou lehké, zasytí, neobsahují téměř žádný tuk a jsou zdravější variantou dezertů oproti pečeným buchtám a koláčům. A ještě lépe, když jsou bezlepkové. Chtěla jsem povýšit obyčejný nákyp na něco speciálního, připomínajícího vrstevný dort. Výsledek byl nad očekávání! Pro ty, co mají rádi především šťavnaté, krémové dezerty to bude jistě stejné potěšení jako pro mě. Dělala jsem ho už dvakrát a pokaždé se po něm jen zaprášilo. Lehký jáhlovo-ryžový korpus, kakaová povidla, čerstvá jablíčka a smetanový krém… opravdu andělská kombinace.

Porcí 8, příprava 20 minut, kysnutí 12h, vaření 20 minut

​Korpus

  • 100g sushi rýže
  • 100g jahel
  • 500ml rýžového mléka
  • 30k stevie (nebo 5 PL agáve sirupu)
  • 4 hřebíčky
  • 50g rozinek
  • 2 čl vanilkového extraktu

Kakaová povidla

  • 130g sušených švestek
  • 3 PL kakaa

Smetanová vrstva

  • 300g bílého sojového jogurtu
  • 1 1/2 odměrky vanilkového protein Blendu
  • 60g rýžové instantní kaše
  • 20k stevie (nebo 3 PL agáve sirupu)
  • 2 čl vanilkového extraktu
  • 1 šálek ovesného mléka
  • 1 1/2 PL agarového prášku
  • 1 jablko
  • 1 banán

Nejprve si připravíme smetanovou náplň den předem. Smícháme jogurt s proteinem a rýžovou kaší. Přikryjeme talířkem a necháme při pokojové teplotě 12h kysnout (Není to ale nutné. Bude stačit i hodina předem.). Sušené švestky namočíme do 1/4 hrnku vody.

Druhý den si dáme vařit rýži a jáhly. Rýži propláchneme několikrát studenou vodou, dokud nebude voda čistá. Jáhly je nutné naopak propláchnout dvakrát horkou vodu, aby nebyly hořké. Dáme dohromady do hrnce, zalijeme mlékem, přidáme sladidlo, hřebíček, vanilkový extrakt a vaříme na mírný plamen cca 20 minut. Ze začátku pod pokličkou s dírkou, kde může odcházet pára nebo s pokličkou lehce naklopenou. Nemícháme. Ke konci odklopíme a necháme dovypařit tekutinu. Ideální je rýžovar, pokud ho máte. Připravíme si dortovou formu. Z uvařených obiloviny vyndáme hřebíček, vmícháme rozinky a přendáme je ještě horké do formy. Rozetřeme do krajů, upěchujeme a uhladíme lžící nebo stěrkou. Necháme korpus odkrytý zchladnout, aby se dobře odpařila pára.

Slijeme vodu ze švestek, pokud nějaký zbyla, přidáme kakao a tyčovým mixérem umixujeme na hladký krém. Tím potřeme vychladlý korpus a navrstvíme kolečka banánu.

Nyní tyčovým mixérem na jemno rozmixujeme směs, která přes noc kysla. Během mixování přidáme vanilkový extrakt a sladidlo. Jablko oloupeme a nastrouhejte na hrubo. V hrnci dáme vařit ovesné mléko a vmícháme do něj metličkou agarový prášek. Povaříme přiklopené dvě minuty. Poté pomalu začneme přidávat smetanový krém a stále mícháme asi 3 minuty, aby se s agarem dobře propojila. Nakonec vmícháme nastrouhané jablko a celé vlijeme do formy přes povidla a banán. Dobře uhladíme stěrkou, dozdobíme pokrájenými sušenými švestkami, kakaem a kakaovými boby. Necháme důkladně zchladnout. Nejprve při pokojové teplotě a poté pár hodin v lednici. Pak opatrně krájíme na kousky, podáváme a necháme se unášet na nebeský obláček.

Nutriční hodnoty – 100 g

Energetická hodnota Kj / Kcal

Bílkoviny (g) 

Sacharidy (g)

Tuky (g)

592 / 141

4

28

1

O autorovi

Kateřina Blažčíková

Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.

  • Kacka napsal:

    Kačí kde kupuješ sushi rýži?

  • Kacka napsal:

    Nakonec jsem ji koupila ve zdrave vyzive:-) prave jsem si pripravila smes ktera ma pres noc kysnout, ale zdala se mi dost tuha, takova pastovita. Je to tak spravne? Diky moc

    • k.winky napsal:

      No už jsem ho dlouho nedělala, tak si to nepamatuju přesně, ale měla by to být asi spíš kaše než pasta. Dala jsi kaštanový nápoj nebo protein? Jestli protein, tak by ho mělo být 60g celkem.

      • Kacka napsal:

        Dala jsem vše dle návodu, ale mám z toho takovou hoodně hustou kaši no, takovou že by se dala krájet:-) myslela jsem, že by t měl být spíš krém, ale tak uvidíme, jk to nakonec dopadne:-)

      • k.winky napsal:

        Kačí, já jsem ho už dělala hodněkrát přesně podle toho postupu a nikdy z toho pasta nebyla 🙂 dořeď to teda trošku mlékem, ale je to zvláštní, že ti to nevyšlo.

  • Kacka napsal:

    Tak já to zkusím, jo a v recepcu uvádíš 50g rozinek, ty přijdou kam a kdy?:-)


  • >