Fazolové čoko brownies

Když jsem se s tímhle receptem poprvé setkala, byla jsem trochu skeptická. Fazole a do sladkého moučníku? To mi nějak hlava nebrala. Bála jsem se, že to bude nepoživatelné. Ale zvědavost mi nedala a musela jsem to vyzkoušet. Jelikož fazole jsou bohaté na bílkoviny a mají nízký obsah tuku, byly by jako náhražka nezdravých moučníků ideální. A opravdu tomu tak je!

Po upečení první várky se po nich jen zaprášilo. Mají intenzivní kakaovou chuť, jsou krásně sladké a s vláčnou strukturou. Hodí se i třeba jako svačina k vodě, když dětem vyhládne. Po fazolové chuti ani památky. Opravdu doporučuji vyzkoušet.

12ks, příprava 10 minut, pečení 30 minut

  • 500g uvařených nebo konzervovaných červených fazolí​
  • 190g rýžové mouky​
  • 125g přírodního třtinového cukru
  • 1 banán
  • 150ml sojového mléka
  • 50g 100% kakaového prášku
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 PL kypřícího prášku

Troubu rozehřejeme na 180 stupňů. Do mísy dáme banán, fazole (pokud jsou z konzervy, tak dobře propláchnuté od nálevu), sojové mléko a důkladně rozmixujeme na hladko. V druhé míse smícháme všechny ostatní sypké ingredience. Vlijeme k nim tekutou směs a promícháme.

Plech nebo pekáček vyložíme pečícím papírem a vlijeme do něj těsto. Já mám menší pekáček, tak jsem dělala dvě várky. Těsto by mělo být ve vrstvě vysoké asi 1 cm. Rozetřeme stěrkou a dáme do trouby. Necháme péct 30 minut. Ke konci raději zkontrolujte, zda se Vám brownies už nepřipékají. Uděláme test špejlí. Měly by být na povrchu rozpraskané.

Necháme zcela vychladnout a pak krájíme na 12 čtverců. Podáváme nejlépe vychlazené z lednice. Výborně chutnají s vychlazeným mandlovým mlékem ochuceným vanilkou, skořicí a lehce oslazeným stevií. To je má oblíbená kombinace – viz. obrázek 😉 Dobrou chuť!

Nutriční hodnoty – 1 ks (140 g)

Energetická hodnota Kj / Kcal

Bílkoviny (g) 

Sacharidy (g)

Tuky (g)

651 / 155

5,4

30,9

1,6

33 komentářů

Zanechte komentář: