Dezerty Dezerty Sdílet 0 Tweet Pin 3 Sdílet 0 Asi většina z nás si z dětství vzpomíná na tolik oblíbenou nutellu. Lískooříškový kakaový krém namazaný na rohlíku nebo do palačinek je oblíbenou snídaní snad každého dítěte. A co si budeme povídat, ani v dospělosti nás tyto chutě neodrazují. Je to sice dobrota, ale o zdravém jídle se dá těžko mluvit. Ztužené tuky, spousta cukru, uměla aromata.My však pro Vás máme dobrou zprávu! Ani když se chcete stravovat zdravě, nemusíte si takové slasti odpírat. Zdravou „nutellu“ si můžete vyrobit doma. Stačí 4 ingredience, mixér a výtečná čokoládová pomazánka je hotová raz dva. A podle mě je o moc chutnější a jemnější. Obsahuje méně tuku, který pochází z avokáda, takže je prospěšný, a žádný cukr. Výborně se hodí k čerstvému ovoci, na palačinky nebo do pohárů. Porce 1-2, příprava 5 minut1 zralé avokádo20g 100% kakaového prášku30g agávového sirupu½ čl vanilky Dužinu z avokáda vydlabeme do misky, přidáme ostatní ingredience a umixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému. Božky sladká dobrota je na světě!A ještě pro zajímavost srovnání avokádové nutelly s tou klasickou: Ta naše má téměř 3x méně kalorií, při zachování podobného množství bílkovin, 2,5x méně tuku a téměř 3x méně cukrů. Nutno dodat, že tuky a cukry jsou úplně jiného původu a ty v avokádové nutelle jsou zdraví prospěšné. Tuk v avokádu navíc napomáhá štěpení podkožního tuku a sirup z agáve má nízký glykemický index, takže nezvedá hladinu cukru v krvi. Tím je vhodný i pro diabetiky. Nutriční hodnoty – 100 g Energetická hodnota Kj / Kcal Bílkoviny (g) Sacharidy (g) Tuky (g) 864 / 205,74 20,5 12,4 ... a pro srovnání klasická nutella: Nutriční hodnoty – 100 g Energetická hodnota Kj / Kcal Bílkoviny (g) Sacharidy (g) Tuky (g) 2270 / 540,5 6 57,3 31,6