Ovocná buchta s tvarohovou náplní

I když jsou ovesné vločky k snídani skvělou volbou a dají se připravit na mnoho způsobů, i když je občas obměníme za rýžové chlebíčky, kukuřičnou kaši či cokoli jiného, občas prostě dostaneme chuť na klasickou českou buchtu! Teda aspoň já ano 🙂 Nejlépe s nějakou krémovou náplní, spoustou ovoce a zalitou želé. K tomu obilná kávička a víkendové ráno nemůže být krásnější. No nemám pravdu? K tomu už jen nějaká příjemná společnost.

Jak ale takový moučník připravit, aby byl z rostlinných ingrediencí, nízkotučný a zdravý? Tak právě takový návod tu pro Vás máme! Věřte-nevěřte, raději vyzkoušejte.

Porcí 10, příprava 45 minut

Piškot

  • 25g pohankové mouky
  • 50g špaldové celozrnné mouky
  • 30g cizrnové mouky
  • 75g pšeničné polohrubé mouky
  • 135g medu (kukuřičného sirupu)
  • 150ml ovesného mléka
  • 1 čl kypřícího prášku

Tvarohová náplň

  • 300g tofu natural (Sunfood)
  • 50g sušeného kaštanového nápoje (můžete použít i jiný druh)
  • 30g medu
  • trocha vody nebo mléka v případě potřeby
  • 600g oblíbeného ovoce (jahody, borůvky, banány, kiwi, ananas, mango,..)
  • 1/2 hrnku rýžového mléka
  • 1/2 hrnku ananasového (či jiného) džusu
  • 1 zarovnaná čl agarového prášku

Troubu předehřejeme na 180 stupňů a v míse smícháme všechny mouky dohromady společně s kypřícím práškem. Ve vlažném mléce rozmícháme med a vlijeme do mísy k mouce. Obdélníkový, nejlépe skleněný pekáček (cca 20x15cm) vyložíme pečícím papírem a vlijeme do něj těsto. Stěrkou ho dobře rozetřeme a uhladíme. Má o něco hustší konzistenci než obvykle. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 20-25 minut. Zkontrolujeme špejlí. Necháme vychladnout.

Mezitím si připravíme tvaroh. Všechny ingredience vložíme do hlubší misky a umixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému. Pokud by se Vám zdál moc hustý, přidejte trošku vody nebo rostlinného mléka. Já použila tofu Sunfood, které je hezky měkké, takže konzistence byla akorát. Výsledek by měl vypadat jako klasický měkký tvaroh.

Zcela vychladlý korpus opatrně rozkrojíme na dvě tenčí vrstvy. Spodní vložíme zpátky do pekáčku, potřeme polovinou tvarohu a přiklopíme druhou polovinou korpusu. Potřeme druhou polovinou krému a poklademe nakrájeným ovocem.

Smícháme rýžové mléko s džusem, agarem a přivedeme k varu. Pod pokličkou povaříme dvě minuty a ještě horké přelijeme přes ovoce. Necháme při pokojové teplotě odkryté vychladnout a poté dáme do lednice. Buchta chutná nejlépe odleželá několik hodin, kdy korpus nasaje vlhkost z krému. Až přijde v neděli návštěva, bude zírat a škemrat o recept 😉

Nutriční hodnoty – 1 ks (100 g)

Energetická hodnota Kj / Kcal

Bílkoviny (g) 

Sacharidy (g)

Tuky (g)

642 / 153

5

28

2

O autorovi

Kateřina Blažčíková

Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.


>